kmetija-naslovna

Kmetija


ZAČETKI kmetije segajo v čas, ko so se letnice začele s 1800.
Predel med Kranjem in Naklim je uravnana terasa – od tod ime Polica, Poličarjeva kmetija. Spada v območje Udin boršta, obsežnega nižinskega gozda s kraškimi pojavi, zdaj krajinskega parka. Ko so na Polici odkrili skalo, primerno za klesanje cenjenih belih mlinskih kamnov,  je imela znamenita kamnoseška družina Puhar pri nas več rodov zapored v najemu kamnolom.
Narava je od nekdaj ponujala veliko, a zahtevala pridne roke in bistro glavo. Naši predniki so kmetijo razvijali premišljeno, usklajeno, tako z naravnimi kot gospodarsko-družbenimi danostmi. Po 1980. smo se, kot mnogi drugi, osredotočili na živinorejno in mlekarstvo. Desetletje kasneje smo proizvodnjo mleka nadgradili s predelavo v mlečne izdelke.

DANES sami pridelamo čisto vse, kar potrebujemo.
Poličarjeva kmetija je najbolj znana, cenjena in nagrajevana zaradi mlečnih dobrot – od kajmaka in skute do mlečne rulade, jogurtov sadnih in še kakšnih okusov, bogate palete sirov. Za to je »kriva« naša zagnanost, želja po izboljšavah, uvedbi česa novega. In seveda naše krave molznice, ker nam dajejo tako dobro mleko. Družbo jim delajo telički, prašički in kokoške nesnice. Pri reji se držimo načela samooskrbnosti – kolikor krme pridelamo, toliko živali imamo.
Zemljo obdelujemo v ciklu 5-letnega kolobarjenja. Da ostane živa, uporabljamo za gnojenje tudi zelen podor. Ob krompirju pridelujemo še koruzo in žita, predvsem pšenico, imamo tudi poskusna polja za nove sorte krompirja in graha podjetja Agrosaat.
Spoštovanje narave je vtkano v celotno naše življenje. Kmetijo ogrevamo s sekanci iz naših gozdov, elektriko, pridobljeno iz naše sočne elektrarne, v celoti posredujemo v javno omrežje, imamo https://www.pass4lead.com/210-451.html pa, med prvimi, polnilnico za električne avtomobile.

Vse svoje pridelke in izdelke ponujamo kar na kmetiji – v štibelcu. Za nameček skrbimo in vodimo še muzej mlinskih kamnov, edini tovrstni v Sloveniji.

PRIHODNOST vidimo še bolj zeleno, radovedno, sr(e)čno.
Ponudbo sirov, jogurtov in ostalih poslastic iz mleka nameravamo nadgrajevati, bogatiti, mojstriti. Kot doslej postopoma, uglašeno z našo kmetijo, svojimi zamislimi, vašimi željami. Vsekakor še naprej https://www.pass4lead.com/300-070.html kakovostno od začetka do konca – z novo, sodobno sirarno toliko uspešneje.
V staro sirarno želimo naseliti novo dopolnilno dejavnost – predelavo mesa ter tako v štibelcu ponudbo lastnih pridelkov in izdelkov obogatiti še z mesninami.
Še naprej bomo na široko odprti za uvajanje novosti, prodajo kakovostnih izdelkov naših sosedov, obiskov naše kmetije in muzeja mlinskih kamnov … Vedno pa nam je bil in bo cilj kmetija, ki se razvija in raste v okviru svojih možnosti, uglašeno z naravo, ljubitelji zdrave hrane.
400-251 vce
400-351 vce

PRIDITE!
Da umestite v svoj jedilnik kakovostna, doma pridelana živila, da začutite utrip sodobnega kmečkega življenja, se potopite v naravne lepote bližnjega krajinskega parka Udin boršta, spoznate starodavno kamnoseško obrt. Dobrodošli peš, s kolesom, avtobusom, avtomobilom – lahko tudi električnim, saj veste, imamo …

Hiter sprehod po Poličarjevi kmetiji

sirarna

Spoznajte mlečno deželo

Izdelavo mlečnih izdelkov je s kajmakom in skuto nadvse uspešno uvedla mama Štefka Pavlin, hčerka Andreja Jagodic pa jo nadaljuje in nadgrajuje kot pravi »chef« z mladimi, poltrdimi, dimljenimi in še kakšnimi siri, namazi in deserti iz skute, jogurti, sirotko … Začetek vseh dobrot in vsake posebej je sveže domače mleko.

zivali

Pozdravite domače živali

Mleko dajejo krave mlekarice. Ker so dobro oskrbovane, ga dajejo veliko, in to zelo dobrega. Da so zadovoljne, potrjujejo tudi kokoške, ki vsak dan znesejo odlična jajčka. Prav nič se ne pritožujejo pujski in muce (marsikatera pride od daleč), čuvaj kmetije pa veselo zalaja in prirepka k vsem obiskovalcem, tudi k poštarju.

muzej

Pokukajte v preteklost

Par korakov stran stoji na samem ob veliki skalnati steni skromna lesena hiška. V njej so shranjene nenavadne reči: težka kladiva, železni klini, listine in fotografije, obleke in čevlji, celo kovaški meh. Vse to so spomini na nekdaj zelo cenjene mojstre – klesarje mlinskih kamnov, s katerimi so mlinarji mleli žito v moko.

darilni-program

Okusite pravo hrano

Že samo hitro branje naše predstavitve vam pove, da smo skrbni in pridni gospodarji, uglašeni in razvojno naravnani z naravo. Rezultat našega dela je viden na vsakem koraku, najbolj pa v naših pridelkih in izdelkih, pogosto pohvaljenih od kupcev, večkrat nagrajenih od strokovnjakov. Z veseljem in ponosom jih ponujamo tudi vam.